Sistemul imunitar

  

SISTEMUL IMUNITAR

Scris de Cristian Tiberiu Moisuc

 

     În ultima vreme, datorită situației epidemiologice actuale, s-a adus în discuție foarte mult sistemul imunitar, ce presupune, cum acționează acesta și cât de mult îl studiem/cunoaștem prin intermediul unei științe funcționale dezvoltate foarte mult în ultima vreme: imunologia.

     
    Să realizăm o prezentare completă a sistemului imun (numit și imunitar, vom folosi ambele denumiri) într-un singur articol este imposibil datorită complexității subiectului, fiind realizate nenumărate, manuale, auxiliare și tratate cu această tematică. În rândurile care urmează ne rămâne să discutăm o mică introducere pe înțelesul tuturor.
      Sistemul imun îndeplinește în organismul nostru funcția imunității (apărarea), funcție fără de care nu putem supraviețui datorită contactului nostru constant cu agenți străini: bacterii, virusuri, substanțe toxice, etc. Oamenii cu o funcție imună deficitară (imunosupresați – în cancere de exemplu) nu se pot apăra eficient la atacul anumitor agenți microbieni: o bacterie poate induce o simplă răceală unui om imunocompetent (sănătos) pe când, aceeași bacterie (poate chiar aceeași specie, tulpină a acesteia) poate cauza decesul unui pacient cu o imunitate puternic alterată. Exemplul de față este strict în scop explicativ! Depinde foarte mult de pacient și de natura agentului microbian, în acest caz cu explicații suplimentare ale mecanismelor intervine microbiologia.


Există numeroase substanțe, tipuri de celule, factori care asigură funcționarea optimă a imunității. Principalele celule responsabile sunt leucocitele – globulele albe. Răspunsul la întrebarea anterioară poate fi da și nu. Leucocitele, in procesul lor de maturizare, sunt antrenate să distingă ceea ce este propriu organismului (structuri denumite generic “self”: țesuturile noastre, organele noastre, etc.) de ce este străin (structuri “non-self”). În tot acest proces foarte complicat pot interveni erori: pot fi lăsate în circulație (“din greșeală“) leucocite ce nu disting clar ce e self de non-self și pot ataca structuri proprii (cazurile sunt rare – bolile autoimune). Într-un organism sănătos, eventualele leucocite care se dezvoltă în timpul maturizării pentru a ataca structurile proprii (mereu apar astfel de leucocite) sunt instant selectate și distruse. Organe în care se formează și maturizează leucocite sunt: timusul, ganglionii limfatici, etc. Leucocitele sunt de numeroase tipuri, vă invităm să apelați la lucrări de specialitate pentru o consolidare corectă a informației.


Sistemul imunitar atacă orice este non-self (străin) organismului?


     Putem spune că, din fericire, sistemul imun nu atacă orice structură non-self. De ce din fericire? Tot ceea ce înseamnă aliment, nutrient necesar creșterii, funcționării și întreținerii organismului este străin. În acest caz sistemul imun “tolerează” astfel de substanțe non-self definindu-se o funcție importantă a acestuia: funcția tolerogenă/de tolerizare.  În momentul în care sistemul imun nu este tolerant față de anumite alimente (deci le atacă) manifestarea se numește intoleranță (frecvent la lactoză, la arahide) sau alergie. Există și intoleranțe cu origini genetice, neavând legatură cu sistemul imun. Astfel există oameni alergici la produse lactate, la ulei de pește, de floarea soarelui, etc. Alergiile se pot manifesta prin mâncărimi, piele inflamată, pete, roșeață, cu tot ceea ce ține de acest subiect se ocupă alergologia. În vederea unor reacții neașteptate (ușoare/grave) după ingerarea anumitor alimente consultați-vă cu un medic specialist alergolog, se pot descoperi diferite intoleranțe. Acest articol nu reprezintă o referință medicală a simptomelor. Pentru orice întrebări și clarificări legate de simptome și tratamente consultați întotdeauna medicii specialiști!

     Un alt exemplu foarte important ce demonstrează funcția de tolerizare a sistemului imunitar este sarcina. Embrionul/fătul reprezintă un “corp străin” în organismul mamei, dar sistemul imun al acesteia nu îl atacă. Mecanismul prin care sistemul imun matern tolerează fătul pe parcursul sarcinii nu este pe deplin cunoscut.


O implicație importantă în care sistemul imunitar tolerează o structură străină în organism este acceptarea unui organ transplantat. În momentul în care sistemul imun nu acceptă organul străin transplantul a fost un eșec.

     Pentru o înțelegere aprofundată a tuturor aspectelor ce țin de sistemul imun vă invităm să consultați specialiști și tratate de imunologie.  

 

Bibliografie:

Janeway’s Immunobiology, 9th edition, Kenneth Murphy & Casey Weaver, Garland Science

Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Sistemul Limfatic
Articolul urmator Subiecte Biologie Bac 2021
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă