PODCAST. Învață să înveți, Rezidențiat cu Ionuț Golea

  

    În acest podcast pentru BioNow.ro prezentat de Băraru Alex, l-am avut ca invitat pe Ionuț Golea, student în anul VI la UMF ''Iuliu Hațieganu'', unde ne motivează, ne explică cum are loc procesul de învățare la UMF, dar și despre structura anilor și ce se întâmplă în rezidențiat.            
    Dacă vrei să te pregătești de admitere sau pentru un examen, sau dacă vrei să predai biologie sau chimie, te așteptăm pe https://BioNow.ro unde facilităm procesul de meditații online la biologie și chimie.Alex: Spune-ne povestea ta. Cum a început pasiunea ta?
Ionuț:
 Inițial, când am fost mic, voiam să mă fac pinguin, până pe la clasa a V-a când mama mi-a spulberat acest vis și mi-a zis că nu se poate, așa că am decis să devin biolog marin, dar prin clasa a VII-a m-am îndrăgostit de biologia umană, m-am hotărât să dau la medicină, din prima am vrut la Cluj, fiindcă sora mea era acolo dar și orașul, lumea e foarte faină și facultatea e foarte bună.
            Cred că am fost primul din oraș care a dat la UMF Cluj și am picat în primul an, așa că am stat un an acasă și m-am pregătit, dar din pacate am picat la baraj cu ultima medie, am fost al doilea sub linie. Din fericire în toamnă am fost sunat de facultate și mi-au spus că am intrat
            Experiența asta o spun cumva cu drag, fiindcă așa mi-am tras eu motivația, deși lucrul ăsta a fost un șoc enorm pentru mine. A fost și o lecție fiindcă dacă nu lucrezi cât trebuie, viața îți arată că nu faci ce trebuie. Faptul că am picat și am intrat în toamnă m-a motivat și am terminat primul semestru cu 10, iar de 6 ani am fost mereu în top 10 și în mai mulți ani am terminat peste 9,80, iar ultima sesiune cu 10. Ăsta e un mesaj pentru toți cei care au nevoie să vadă că totul e într-adevăr posibil.
 
A: Tu cum faci cu timpul? Presupun ca toată lumea incearcă să invețe, dar cum iti gestionezi timpul? Ce sfaturi le dai viitorilor studenti, care acum se chinuie sa invete?
I:
 Eu am un principiu foarte simplu, când e de muncă e muncă și când e distracție e distracție pentru că dacă încerci să le combini nu iese ceva bun. Dacă eu mi-am propus să învăț astăzi 3 ore, am învățat. Orice distragere... am încercat să o elimin și cand am încercat să mă distrez nu mă mai gândeam la ce am de învățat, cât am de învățat, fiindcă nu mai mai puteam concentra la timpul meu liber.
 
A: Ai spus mai devreme ca daca ai un time management bun poti sa le faci pe toate. Ai viata sociala la medicina?
I:
 Da, ai. Dacă știi să îți calculezi timpul. Dacă știi să înveți să inveți, e mult mai ușor. E un sistem foarte diferit de liceu, unde știai că înveți de aici până aici. Primești informația respectivă, dar dacă vrei să înveți mai multe, poți întreba profesorul, dar apoi va trebui să cauți tot tu restul informațiilor. Înveți să fii mai autodidact. Depinde doar de tine cât de chibzuit ești cu timpul tău. Ai timp sa te duci la sală, să ieși în oraș, etc.
 
A: Despre structura anilor si cum se modifica acestia. Exista fluctuatii de materii? Dacă poti povesti putin si de examenul de rezidentiat de la Cluj.
I:
 Voi spune exact cum e la Cluj, fiindcă nu știu exact cum este peste tot. Aici sunt 6 ani clinici, primi 3 ani: la sfârșitul fiecărui semestru ai sesiunea, iar anul 3 este treaptă unde trebuie să ai 180 de credite. Din anul 4 se modifică puțin structura, aceasta având 4 module, unde fiecare are 7-8 săptămâni, după care este sesiunea, iar fiecare modul este axat pe o specialitate.
            După 6 ani dai examenul de licență, care este seaparat de cel de rezidențiat. După ce ai luat licența, te poți înscrie la rezidențiat, care e de obicei în toamnă. Acum sunt 3 tratate internaționale după care se dă examen. E mai bine acum fiindcă informațiile dinainte nu erau chiar așa actualizate. Examenul de rezidențiat însumează în jur 900 de pagini, durează 4 ore, este unic pe țară, se dă în același timp în toate centrele și faci parte dintr-o listă completă cu toți studenții care dau în acel an. În funcție de punctaj îți alegi specialitatea și localitatea unde faci rezidentiațul. Acesta poate varia între 3 și 6 ani.

Vezi toată conversația aici:

Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior De știut înainte să dai la UMF MD
Articolul urmator Sistemul digestiv
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă