PODCAST UMF Iași cu Cristian Bălan

  

În acest podcast pentru BioNow.ro prezentat de Băraru Alex, l-am avut ca invitat pe Cristian Bălan, student în anul II la UMF 'Grigore T. Popa' Medicină Generală, unde ne prezintă metode de învățat la medicină, aplicații pe care ar trebui să le aibă orice student, dar și despre sport și disciplină. Dacă vrei să te pregătești de admitere sau pentru un examen, sau dacă vrei să predai biologie sau chimie, te așteptăm pe BioNow.ro​ unde te punem în contact cu un profesor meditator după bugetul, nevoile și firea ta.


Transcript parțial:

Alex: Care-i povestea ta? De ce ai ales să dai la medicină?

Cristian: Povestea mea poate părea un pic mai ciudată. Această dorință a pornit dintr-o experienta mai neplacută, pe care am trait-o in spitalele din Romania si am zis ca vreau sa schimb ceva, daca se poate. Asa am ajuns sa vreau sa fiu medic. De ce Medicina Generala si nu alte specializari? Fiindca experienta mea a fost una chirurgicala si m-a inspirat fiindca a procedat corect si m-a determinat sa vreau si eu asta.


Alex: Deci este o motivație oarecum emotionala. E foarte bine, de obicei persoanele care sunt atasate emotional de o cauza/un motiv, vor lucra 101% fată de cei care dau la medicina ca asa a vrut mama sau tata, iar experienta ta face 1% si conteaza enorm de mult.

Cristian: O completare, de fapt, am ales medicina datorita profesionalismului medicului care m-a operat, si tot am ales medicina fiindca am fost precedent la un medic foarte superficial si asta nu mi-a placut, practic. Nu mi-au placut conditiile.


A: Unde ai fost operat?

C: Am fost operat la Galati, la un spital de stat, apoi la o clinică privată, iar treaba nu se compară.


A: Ce crezi ca lipseste medicilor in general? Empatia, profesionalismul?

C: Profesionalismul in general si cunostintele. Doctorul anterior mi-a dat un diagnostic gresit. Era mai grav decat ce a zis el, eu ma relaxasem si s-a dovedit a fi mai rau decat ma asteptam.


A: Daca ai da timpul inapoi, ai schimba faptul ca ai fost la bio-chimie?

C: Nu as schimba. Aici e discutabil.. Daca iti doresti sa ajungi la medicina si esti la medicina, nimic nu e imposibil. Am colegi de la filologie si mate-info si chiar se descurca.


A: Ce crezi ca a fost greu la admitere, poate chiar in primul semestru sau an si acum ti se pare extrem de banal. O chestie de care se streseaza lumea in general, poate chiar si tu, iar dupa nu a mai contat.

C: Un capitol care mi s-a parut mai dificil, in manualul de clasa a XI-a, partea cu metabolism bazal, iar dupa primul an de medicina in care am facut si bio-chimie pe ambele semestre, deja iti intra in reflex chestiile alea ( ca sa zic asa ) si nici nu poti intra in detalii prea mari cand inveti pentru admitere, fiindca te pierzi. Nici macar nu trebuie sa stii la nivelul de anul I UMF. Inca o chestie: manualul ăsta de clasa a XI-a este foarte compactat, adică ai materia de anul I si anul II de medicină pusă într-o cărticică mică.


A: Dacă ai vorbi cu Cristi din a XII-a, ce i-ai spune acum? Valabil pentru toti cei care se pregatesc de admitere la UMF Iași sau UMF in general.

C: Să-și acorde mai mult timp si sa fie foarte constanti si sa progreseze cate putin in fiecare zi, fiindcă cam asta e cheia succesului. Nu vad alta metoda. Sa incerce sa vada lucrurile si sa se documenteze singuri si sa faca research pe cont propriu, fiindcă altfel se sedimenteaza informatia. Intrebam profesorii, dar cred ca am cam tocit manualul ala si nu am invatat logic. Imi cam pare rau. Se poate invata chiar foarte logic, de exemplu la anatomie, fara atlas, fara desene nu ai ce sa faci. Mi-am luat o aplicatie acum si ma folosesc de ea, Complete Anatomy 3D, dar e si o varianta romaneasca BioMap, un pic mai slab detaliata. Nu are sens sa le luati pe amandoua, iar acestea trebuie platite pentru a fi utilizate.


A: Foarte multa lume este curioasa daca ai timp la medicină, cum de unii au timp si altii n-au. Cum de poti avea timp liber la medicina?

C: Din ce am vazut eu la colegii mei, sunt cam doua tipuri de studenti. Cei care invata constant si din timpul anului si cei care lasa pe sesiune tot greul, toata munca. Cred ca sunt un mix intre cele doua tipuri pentru ca in primul an am lasat totul pe sesiune si nu prea a fost frumos si m-am invatat minte, dar de acum sper sa fie ok.


A: Tu esti pasionat de cand ma stiu cu sala, cu sportul. Te-ai intretinut pe parcursul anilor. Te-a ajutat pasiunea asta pentru sport in anatomie?

C: Sincer, stiam cam cum sunt traiectoriile muschilor, cum se contracta, dar chestia cu sportul este că iti da o anumita disciplina. Te duci - stii ca mergeam in clasa a XI-a zi de zi la sală - si aveam o anumita disciplină, mergeai, făceai serii, repetări și creai pattern-uri în creier. Astea le vedeai si cand te apucai de invatat, era totul mult mai structurat. Sportul scade nivelul de stres, de cortizol din sange si chiar mersul pe jos scade nivelul de cortizol cu 20%, iar daca mergi la sala chiar si cu 50%.


A: De ce la Iași?

C: Mi s-a părut mai primitor. Probabil si fiindca am venit prima data la simulare - in clasa a XI-a - alături de persoanele care trebuiau sa fie langa mine, dar e si un oras frumos si cultural. Ai cam tot ce-ti trebuie, nu e aglomerat prea tare si nu faci 3 ore cum e prin Bucuresti.


Vezi videoclipul de mai sus pentru conversația integrală, sau ascultă-l în plimbare pe Spotify:


Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Model Chimie organică REZOLVAT
Articolul urmator Sistemul Osos
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă