Nanomedicina-revoluția științifică a secolului 21?

  

     Una dintre cele mai de actualitate ramuri ale medicinii este nanomedicina, ramură ce folosește principiul nanotehnologiei în vedrea tratării multiplelor patologii imposibil de descrifrat până acum. Aceasta este folosită mai ales pentru crearea unor nanomateriale utile în diagnosticul, monitorizarea, prevenirea și tratarea anumitor boli. Cu toate acestea s-a căutat mult timp o definiție potrivită și acceptată la nivel internațional, având în vedere că proprietățile fizico-chimice ale nanomaterialelor diferă de cele caracteristice echivalenților chimice de dimensiuni normale. Într-o notă mai pozitivă, tocmai aceste proprietăți diferite au oferit oportunitatea de a dezvolta noi medicamente, chiar dacă încă există numeroase semne de întrebare cu privire la siguranța lor. 

   

   Poate cel mai interesant concept în nanomedicină este legat, în opinia mea, de proiectarea și dezvoltarea unor complexe de nanopaticule multifuncționale (NP), care mod furniza simultan atât diagnosticul cât și agenții terapeutici pentru zona target. Progresele făcute în cercetare legate de genetică, proteomica, biologie celulară si moleculară, știința materialelor și bioinginerie medicală au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu care se ocupă cu studierea fenomenelor fiziologice la nivel de nano-scară. O mare parte dintre procesele fiziologice desfășurate în interiorul celulei implică noțiunea de nanometri, un exemplu vizând membrana celulară și transportul activ si pasiv al moleculelor și ionilor vizibili cu ajutorul microscopului electronic(ME).


  Mulți cercetători lucrează la producerea de tratamente, instrumente și dispozitive care folosesc nanotehnologia pentru a crește eficacitatea, siguranța, sensibilitatea și personalizarea anumitor proceduri. Beneficiile care pot fi observate utilizând această tehnică includ biodisponibilitate îmbunătățită, toxicitate redusă, solubilitate sporită în comparație cu medicamentele convenționale și de asemenea un răspuns mai mare la doza administrată. 

Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Boboc la UMF “Grigore T. Popa” Iași
Articolul urmator Introducere în Sistemul Nervos
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă