Mi-au spus că ei îmi aleg facultatea

  

Ce inseamnă câțivă ani din viața ta?

3,4 sau 6 ani in funcție de ce facultate îți alegi.


Ia un pix si o foaie sau deschide notitele și scrie ce crezi ca poti face tu intr-un an sau doi...

sau 4...

sau 6.

Poate nu suna atat de important nici după ce ti-ai scris ideile, insă pune în calcul faptul că restul vietii tale e cel mai probabil sa se invarta in jurul facultatii pe care ai ales-o. Fie ca te-au impins ai tai ca "știu ei mai bine", fie că ai ales tu după ce au făcut ai tăi, chiar dacă tu ai alte orientări sau preocupări.

De curând citisem un articol despre aproximativ același subiect, legat de studentii impinsi de parintii lor, doctori, sa continue "legacy-ul" familiei, insa nu au idee cat rău fac sistemului. De multe ori acești studenți, viitori practicanți ai meseriei alese, vor face munca lor în silă, mare plictiseală sau fără să depună prea mult interes. Doar cât le trebuie și atat a fost. Ba că faci economie, arhitectură, informatică, (poate chiar statul într-o poziție de funcționar public fiindcă ai pilele să fii băgat acolo) stai și te gândești că poate nu va fi atât de rău, că (mna!) e plătit bine pana la urma, vii cu relațiile de la părinți, faci tu cumva sa o duci bine pana la pensie și cine știe, poate si copilul tau urmeaza aceeasi cale.

Tot acest cumul de factori sunt doar câțiva care ne strică societatea, care par totuși atât de infimi, însă într-o analiză pe termen lung afectăm calitatea serviciilor, a produselor sau chiar standardul de locuit într-o zonă.


Un lucru am învățat până acum în viață:

Nu e mereu doar alba sau neagra!


Sunt trei posibilităti pe care le vom analiza pe scurt in urmatoarele rânduri:

- Știi ce vrei de la viață, ti-ai planificat destul de bine ce urmeaza sa faci la fiecare etapă.

- Vrei să faci un anumit lucru, nu-ți permiți sau nu ești susținut.

- Nu prea îți pasă ce se intampla, go with the flow.


Planul 1. Ești hotărât

E foarte bine să ai totul planificat dinainte, e foarte sănătos să ai obiective de termen mediu si mediu-lung, însă trebuie să iti amintesti ca nu este tot viitorul bătut în cuie. Fii maleabil, incearcă experiente noi, lucruri care nu erau in planul tau, fiindca s-ar putea sa pierzi oportunitati fascinante profesionale, sentimentale sau chiar de networking. Nu trebuie sa fii mereu pe fugă sau cu agenda. Lasă-ți loc si pentru a-ți trăi viața.


Planul 2. Facem cumva să fie bine

Viața nu este doar lapte și miere, mai trebuie să faci si ceea ce nu-ti place. Du-te, de bine de rau unde iti este recomandat/sugerat de familie, angajeaza-te, fa rost de bani și incearca sa te inscrii la facultatea sau la studiile pe care ti le doresti cu adevarat. Incearca sa devii independent financiar. Altă soluție este să continui totuși cu studiile pe care ți le plătesc părinții, iar dacă nu este atât de nasol ce faci acolo și poți face pe termen mediu, incearca sa-ți transformi domeniul pe care ți-l dorești cu adevărat în hobby. Îți pui economiile în acea activitate de recreere cum vedem des în cazul mașiniștilor, muzicienilor, entuziaștilor de călătorit, fotografie, etc.


Planul 3.  Nici albă, nici neagră, nici gri

Dacă te afli în această categorie ai o viață tare interesantă. Dacă simți adrenalină în acest stil de viață sau nu tinzi spre munți de bani, implicare socială sau profesională, nu are nimeni ce să-ți zică. Doar să nu uiți că dormi așa cum îți așterni.


Dacă este să concluzionăm ideile din articol, ar fi că avem nevoie de toate tipurile in societate, poate chiar in economie, insa trebuie sa experimentezi cat mai mult.

Sa te duci la cat mai multe activitati.

Sa participi la toate webinariile gratuite care iti vin in cale pe orice domeniu.

Invata cat mai multe,

vezi ce iti place,

vezi de ce nu iti place.


VEZI.


Daca vei sta in zona de confort, vei accepta ce iti dau parintii, nu vei comenta, te vei multumi cu putin sau cu ce iti dau parintii mereu. Va fi bine si asa, nu?

Depinde de tine ce fel de persoana vrei sa fii, cineva care aduce un plus de valoare societatii, care pune un strop de pasiune in ceea ce face sau doar cine care munceste de dragul de a munci, sa mai treacă o zi.


Spor în toate!

Alex.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Studygram.tgm- Admiterea la UMF Târgu Mureș
Articolul urmator Demontăm mitul meditațiilor online
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă