Introducere în Sistemul Nervos

  

  1. Ce este sistemul nervos?

Sistemul nervos este un sistem complex care coordonează și reglează activitățile corpului dar este și unul dintre cele mai discutate subiecte în ziua de azi din domeniul medicinei.  Bineînțeles că și în rândul elevilor care se pregătesc de examenele importante care vin odata cu terminarea clasei a 12-a, bacul și admiterea, sistemul nervos reprezintă o ”provocare”, fiind unul din cele mai importante capitole.

Pentru înțelegerea lui, echipa BioNow vă pune la dispoziție o serie de profesori, care prin experiența personală ajung să explice sistemul nervos într-o forma simplă și în același timp care conține toate informațiile necesare pentru o bună reușită la examenul de admitere. Astfel vă vom prezenta în câteva rânduri cum am explorat noi această lecție.

  1. Ce rol are ? 

Acesta este responsabil de cele mai importante funcții ale organismului care fac posibilă coordonarea viscerelor și a aparatului locomotor precum și a funcțiilor psihice și intelectuale. Din acest motiv, înțelegerea lui devine dificilă atunci când ești la început de drum. În fiecare moment corpul nostru este traversat de o mulțime de impulsuri electrice, care transmit, în mod complex, anumite informații. Mersul, gândirea, emoțiile sunt cele mai reprezentative rezultate ale activității nervoase.

  1. Cum îl clasificăm?

-din punct de vedere topografic(localizare) și anatomic (structura) este împărțit în sistem nervos central=nevrax care contine maduva spinarii si encefalul si  sistem nervos periferic, cuprinzând  ganglionii nervoși și nervii.


-din punct de vedere funcțional acesta cuprinde sistem nervos somatic =al vieții de relație - face legătura dintre organism și mediu, și sistem nervos vegetativ =autonom care coordonează organele interne și cuprinde la rândul lui, o componenta simpatica si una parasimpatica

  1. Cum funcționează sistemul nervos?

Unitatea morfofuncțională a sistemului nervos este NEURONUL, care are rolul de a genera și transmite impulsurile nervoase.  Ca si caracteristici generale, acesta prezinta: longevitate ridicată - pot trai pana la 100 de ani; nu se divid decât în primii 2 ani de viață, deci nu pot fi înlocuiți dacă au fost distruși și necesită glucoză și oxigen pentru a supraviețui, în lipsa oxigenului aceștia mor în câteva minute. Există un număr de circa 100 de miliarde de neuroni în tot corpul uman, legătura dintre aceștia fiind realizată prin sinapse. În funcție de localizare, formă, funcție și număr de prelungiri aceștia prezintă o clasificare complexă care vă va fi prezentată de către profesori într-o manieră ușor de reținut.


Neuronul este compus din corp celular si prelungiri. Ca și alcătuire, asemănator tuturor celulelor din organismul uman, neuronii prezinta membrana plasmatica = neurilema, citoplasma= neuroplasma, și nucleu. In plus, neuroplasma prezinta in afara organitelor comune, și 2 organite specifice, neurofibrilele si corpii Nissl, cu rol important in transmiterea influxului nervos și deci în realizarea funcției neuronului.  Prelungirile acestuia sunt: dendritele si axonul. Dendritele sunt scurte, numeroase și ramificate și au rolul de a recepționa stimulul și de a-l transmite spre corpul celular. Axonul , este o prelungire unică, lungă de aproximativ un metru, acoperit în sistemul nervos periferic de trei teci, fiecare cu un rol bine definit.

  1. Unde găsim restul informației legate de acest capitol? 

Fiind un subiect important, care necesită o bună înțelegere a noțiunilor, vă invităm pe pagina https://bionow.ro/ pentru a vă găsi mentorul potrivit să vă îndrume în deslușirea informațiilor, complicate la prima vedere, dar care vor deveni ușor de înțeles pe parcurs, legate de sistemul nervos. 

De asemenea, pe pagina https://bionow.ro/articles, vă așteaptă o serie de articole utile  pentru iubitorii de medicină atât ca boboc la UMF cât și ca aspirant la una dintre cele mai prestigioase Universități de Medicină din țară. 


Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Nanomedicina-revoluția științifică a secolului 21?
Articolul urmator Meditații Online la Informatică - InfoNow.ro
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă