Informații eronate, dar trebuie să le înveți pentru admitere

  

Până la admitere, trebuie să înveți așa 


Celebrul manual de admitere recomandat în bibliografia pentru UMF (pentru majoritatea, nu toate) conține numeroase informații eronate. Din păcate, fiind unicul manual din care se realizează întrebările pentru examenul de admitere, este necesar să înveți noțiunile EXACT așa cum sunt precizate. 


Cu toate acestea, noi, membrii echipei BioNow.ro, nu vrem să lăsăm aceste erori neprecizate. Este deosebit de important ca elevii să se pregătească pentru admitere, însă anumite noțiuni ar prinde bine să fie știute… corect. 


Așadar, ne-am gândit să îți prezentăm principalele greșeli pe care noi le-am identificat în manual, în speranța că, după ce va trece admiterea, vei reține ce se întâmplă cu adevărat în organism.


Să începem:


  1. Poate una dintre marile greșeli este cea de la capitolul de Glande endocrine. La lecția despre Glanda suprarenală, tabelul ce prezintă efecte ale glucocorticoizilor spune cam așa: „Pe sistemul osos - catabolism: sinteza matricii osoase”

Ce se întâmplă de fapt? Ei bine, exact pe dos. Glucocorticoizii INHIBĂ sinteza osoasă, un tratament îndelungat cu aceștia putând să ducă chiar la osteoporoză. 


  1. Desenul de la pagina 75 (figura 79) - Ar fi fost bine să menționeze că acele organe sunt de copil, dacă nu chiar de bebeluș, făt, orice altceva decât adult. Rolul acestui desen este strict de a orienta elevii cu privire la anatomie: raporturile dintre ficat, vezică biliară, stomac și duoden. 

Meditatorii noștri îți recomandă să cauți o imagine similară într-un atlas de specialitate (Netter, Sobotta, etc.), sau chiar și pe Google Imagini, cu siguranță vei găsi ceva care să fie mai aproape de … realitate. 


  1. „Toate segmentele nefronului pot absorbi apa în proporții diferite.” - Da și… nu. 

Cu toții știm că la nivelul tubului contort proximal are loc absorbția obligatorie, urmând ca la nivelul tubilor distali și colectori să se realizeze absorbția facultativă a apei. Dar cu ansa Henle cum rămăne? 

Ei bine, află de la noi că ansa Henle, la nivelul porțiunii sale ascendente, groasă, nu are rol în absorbția apei. 


Sperăm că ți-a fost de ajutor acest articol. Reține noțiunile pentru tine, viitorul student. Cât încă ești elev și te progătești pentru admitere, ai grijă să răspunzi cu variantele … greșite :) 


Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior MODEL Rezolvat BAC Biologie
Articolul urmator Model Chimie organică REZOLVAT
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă