Cum să reții mai ușor?

  

Pentru aceia dintre voi care se pregătesc la materiile de admitere pentru medicină, învățatul anumitor noțiuni poate da reale bătăi de cap. Indiferent că e vorba de formulele chimice sau de parametrii homeostaziei de la biologie, este esențial să adaptezi modul de studiu, astfel încât acesta să fie cât mai eficient


Nu te panica!


În primul rând, nu trebuie să te panichezi.

Indiferent de cât de grea pare a fi informația, cu siguranță o poți reține mai greu sau mai ușor. Interesul tău este să o înveți cât mai repede și să o reții pentru mult timp, nu doar pentru următoarele 10 minute. 

Așadar, așează-te confortabil, pune telefonul deoparte și încearcă să te focusezi. Folosește cât mai multe resurse vizuale (atlase, desene, scheme) și colorează-ți notițele, pentru a putea vizualiza mult mai ușor informația. Rezervă-ți timp suficient pentru a citi și pentru a reține informația - fă-ți un orar zilnic, două-trei ore, de câteva ori pe săptâmână, ar trebui să fie suficient pentru a te familiariza cu un nou capitol.Asigură-te că înțelegi ceea ce înveți


În al doilea rând, trebuie să te asiguri că înveți cât mai logic. Întreabă-te mereu „De ce este așa?” - ca să înțelegi informația pe care o citești, nu doar să o reții, ca pe o poezie. 


Creierul uman este făcut în așa fel încât uită multe lucruri. Ce ironie, fiecare dintre noi are în medie 86 de miliarde de neuroni, și tot ajungem să uităm noțiuni esențiale. Ei bine, când vine vorba de reținut, iată 3 sfaturi care te pot ajuta:


  1. Organizează informația 

Indiferent de materia la care înveți, fii sigur că toate materialele pe care le deții sunt ordonate. Meditațiile la biologie online pot fi un real ajutor, mai ales în această perioadă, căci profesorul tău îți poate oferi numeroase schițe care sintetizează materia și care te ajută să îți pui gândurile în ordine. 


  1. Separă noțiunile pe care nu le reții 

Atunci când vine vorba de un paragraf care îți dă bătăi de cap, cel mai bine este să îl notezi separat și să te concentrezi asupra lui. Citește-l de mai multe ori dacă nu înțelegi informația, oferă-ți timp și răbdare, iar dacă nu și nu, roagă-l pe profesorul tău de pe BioNow să-ți explice pe îndelete noțiunea. 


  1. Colorează și lipește 

Folosește post-it-uri! Acele foițe colorate sunt numai bune pentru a te focusa pe câte o noțiune în parte. Formulele chimice, proprietățile, numărul de leucocite sau calcemia, toate pot fi trecute individual, pe câte un post-it. Lipește-le undeva la vedere și mai aruncă un ochi din când în când, sigur te va ajuta! 


Iar la final, pentru a fi sigur că ai fixat informațiile, caută pe Youtube filmulețe ajutătoare. Există numeroase canale care oferă video-uri cu animații și explicații despre aproape orice. Astfel, vezi cum au ales alții să explice noțiunile și cum poate fi sintetizată explicația în câteva minute. Mult succes!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Boboc la UMF ”Carol Davila”
Articolul urmator Cum ar trebui să fie profesorul ideal de biologie/chimie?
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă