Boboc la UMF ”Iuliu Hațieganu”

  După o lungă perioadă de învățat intens și făcut grile pentru admitere la facultate, probabil mintea ta este încă focusată pe a vedea capcanele din întrebările pe care le auzi...dar totuși, ești ușurat pentru că ai reușit să intri la una dintre cele mai prestigioase Universități de Medicină și Farmacie din țară- UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.


Acum te bucuri probabil de vacanța mult așteptată, visând la zielele când vei purta halat alb și te vei plimba pe holurile facultății. Dar cred că multe întrebări se născocesc zilnic la gândul că vei fi student, poate chiar departe de casă, pe cont propriu. 


Benchea Delia-Patricia este studentă în anul 2 la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF “Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca și vine cu o serie de sfaturi utile pentru viitorii boboci care au ales să urmeze studiile medicale în acest oraș universitar.


Retrăiesc cu emoție primele zile când am ajuns în Cluj. Venită din provincie, nu știam nici ce autobuz ar trebui să iau pentru a ajunge la cămin, cum fac să am cardurile cu reduceri pentru studenți, cum să mă orientez astfel încât să o iau pe ruta cea mai scurtă și sigură..și asta doar în ceea ce privește orașul. Nelămuririle mele erau amplificate și de cum se vor desfășura lucrurile la facultate, ce-i aia serie, grupă, unde sunt amfiteatrele...dar toate s-au aranjat treptat, foarte bine, începând cu două zile înainte când m-am întâlnit cu colegii de serie și când am primit și orarul. După mine, cele mai utile lucruri care trebuie știute ca viitor student la UMF sunt următoarele:


1.Intră în grupurile de whatsapp

Pentru a fi la conectat cu tot ceea ce se întâmplă în cadrul anului, seriei, grupei tale, intră în grupurile de whatsapp pentru fiecare dintre acestea (va fi un link pus pe grupul de facebook în care vei fi adăugat imediat ce vei fi admis la facultate). Fă-ți curaj și socializează cu ei și vei vedea că sunt chiar de treabă!


2.Participă la întâlnirile cu tutorii

La facultate împărțirea studenților este un pic diferită față de cum era la liceu. Cele câteva sute de studenți dintr-un an sunt împărțite în mai multe serii, cu maxim 100 de persoane, iar fiecare serie este împărțită în mai multe grupe cu 10-12 studenți. Fiecare grupă va avea câte doi tutori (studenți din anii mai mari), care vă vor ajuta să vă integrați în noul mediu. Întâlnirile cu tutorii sunt non-formale și sunt un bun prilej de a-ți lămuri neclaritățile, de a te împrieteni cu colegii de grupă și cu studenții din anii mai mari, care vă pot ajuta cu diferite sfaturi, materiale, și chiar grile la diferite materii).


3.Caută amfiteatrele cu o zi înainte

Odată ce primesti orarul, analizează-l cu atenție, și asigură-te că vei ajunge la timp în amfiteatrul corespunzător. Fii atent la indicațiile tutorilor făcute cu o zi înainte și vorbește cu colegii de grupă să vă întâlniți cu 10 minute înainte pentru a vă asigura că ajungeți cu toții la timp, acolo unde trebuie. Nu te îngrijora dacă nu apare “pauza” în orar, profesorii vă vor lăsa și câteva minute libere între cursuri/lucrări practice.
4.Nu uita halatul și boneta!

Două dintre aspectele care-i definesc pe studenții de la medicină de ceilalți studenți, sunt halatul și boneta. Fie că-ți stă bine sau nu cu bonetă și halat, ia-le cu tine de fiecare dată când ai lucrări practice. Chiar din prima oră de anatomie e nevoie de halat și bonetă, așă că fă o rundă de shopping cu câtva timp înainte de începerea facultății. Nu uita că una dintre condițiile de participare la lp-uri (lucrări practice), este să ai îmbrăcămintea specifică.


5.Ia-ți mâncare la pachet

Viața de student la medicină e ca un continuu maraton, așa că dacă vrei să duci crossul până la capăt asigură-te că ai suficientă energie. Uneori nu vei avea suficient timp pentru a merge la cantină, dar tot se vor găsi 5-10 minute să mânânci ceva deja pregătit de tine cu o zi înainte. Așa că pune-ți la pachet și ceva de mâncare cu o seară înainte!


6.Cărți, atlase și cursuri

Pentru a aprofunda studiile medicale e nevoie să înveți cât de mult poți (nu există o limită). Studiază din cărțile de la bibliografia obligatorie prezentată de catedra materiei, folosește atlase, uită-te la videoclipuri și cel mai important desenează, fă-ți propriile scheme, din timpul semestrului și nu lăsa toată materia de învățat în sesiune.

Poți împrumuta cărțile de la biblioteca universității sau dacă îți place și să subliniezi, îți poți xeroxa materialele la xeroxul facultății unde vei găsi tot ce ai nevoie.


7.Împrietenește-te cu colegii

Fii deschis și prietenos cu colegii tăi! Unul dintre atuurile unui viitor medic este și abilitatea de a lucra în echipă. Ajută-ți colegii la nevoie, învățați împreună, distrați-vă și ieșiți cât de des puteți (cafenelele de pe Piezișă sunt acolo pentru voi).


8.N-ai chef de facultate azi?

Ei bine, fie că ai chef sau nu de facultate, prezența la lucrările practice este obligatorie 100%, iar la cursuri 70% (ai voie să faci undeva la 3-4 absențe). Dacă totuși nu respecți asta, nu vei mai fi primit în examen (nu e prea plăcut să repeți materia și semestrul viiitor).


9.Fă voluntariat! 

Implică-te în cât mai multe proiecte din cadrul OSM-ului (Organizația Studenților Mediciniști), și dezvoltă-te și pe alte planuri. Cum știi care proiect este potrivit pentru tine? La începutul anului se va organiza un târg în incinta univesității în care toate proiectele vor fi prezentate. Pentru fiecare proiect va fi un stand cu voluntari, ce vă vor oferi informații, fluturașe și stickere foarte faine.

 

10.Fă-ți carduri pentru studenți

Ca și student în Cluj, ai foarte multe reduceri, de aceea e bine să te folosește de ele. La Casa de Cultura a Studenților se fac la început de an StudCard-uri (un carnețel plin cu reduceri în diverse localuri de prin Cluj-de la restaurante, la cluburi sportive, saloane de înfrumusețare și chiar și club-uri). Făcându-ți alte carduri, poți beneficia de transport gratis pentru autobuze sau chiar poți obține un card pentru a închiria biciclete Cluj Bike și să te plimbi oriunde prin oraș.
Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior Crezi că ești elevul ideal?
Articolul urmator Boboc la UMF “Grigore T. Popa” Iași
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă