Boboc la UMF ”Carol Davila”

  

După susținerea cu brio a unui examen de admitere stresant și dificil, iată că te numeri printre viitorii studenți la una dintre cele mai prestigioase Universități de Medicină și Farmacie din țară - UMF Carol Davila din București. 


Cu siguranță te gândești la tot felul de lucruri și ai o mie de întrebări - Unde trebuie să te duci în prima zi? Trebuie halat și la cursuri? Cum poți afla cine sunt colegii tăi? De unde vei ști unde se ține fiecare curs? 


Bianca Dumbrovca este studentă în anul 4 la UMFCD - Facultatea de Medicină Dentară și vine cu o serie de sfaturi pentru bobocii care au ales studiile medicale în capitală. 


Îmi amintesc cât de speriată eram în prima zi de facultate. Primisem orarul cu o seară înainte și abia reușisem să mă orientez unde trebuie să ajung, de la stația de metrou și până la facultate. Venită din provincie, nu cunoșteam aproape pe nimeni, nu știam de unde îmi pot cumpăra cărțile și abia reușeam să mă organizez. Din punctul meu de vedere, cele mai bune sfaturi pe care le pot da bobocilor sunt:


  1. Intră în grupurile de Whatsapp 

Atunci când se afișează lista de admiși, încearcă să cauți pe Facebook persoanele din listă - aceștia vor fi colegii tăi. Fă-ți puțin curaj și întreabă-i dacă există un grup de Whatsapp realizat pentru viitoarea generație, iar dacă nu, poți chiar tu să creezi unul și să îi inviți pe viitorii tăi colegi să îl acceseze. Așa vă va fi mult mai ușor să comunicați. 


  1. Odată organizați în serii, fii sigur că ești în grupul seriei 

În facultate sunt câteva sute de studenți pe an, aceștia fiind organizați în serii de aproximativ 100, fiecare serie având grupe de minim 10 studenți. Lista elevilor din fiecare serie se publică, de obicei, cu o săptămână înainte. Fii sigur că iei legătura cu cei din seria ta, sau chiar din grupa ta, și organizați-vă într-un grup de Whatsapp. 


  1. Citește orarul cu mare atenție 

Orarul la facultate îți poate da o mare bătaie de cap la început. Pentru a ști exact ce ore ai, discută cu cei din grupa ta și vedeți dacă înțelegeți la fel. De obicei, sub fiecare disciplină este scris ce grupe participă la ora respectivă. Găsește numărul grupei tale pe orar și fii foarte atent să bifezi CURS și LUCRARE PRACTICĂ pentru fiecare materie. Dacă nu vă descurcați, luați legătura cu un student din anii mai mari, sigur va vrea să ofere ajutor :) 


  1. Nu uita halatul! 

Cu toate că stetoscopul e ”vedeta” la UMF, halatul este esențial pentru lucrările de laborator. La cursuri nu e nevoie de el, și categoric nu e necesar îl porți și pe stradă, dar cu siguranță riști o absență de zile mari dacă nu îl ai la lucrările practice. 


  1. Locațiile

Majoritatea materiilor din anul 1 se fac în incinta facultății, fie că vorbim de Palatul Facultății de Medicină sau de Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială (+Policlinica Eforie, pentru studenții la Medicină Dentară). Ca să te împrietenești și mai repede cu toți colegii, stabiliți să vă întâlniți mai devreme la cea mai apropiată stație de metrou de facultate, ca să găsiți împreună sala în care urmează să aveți cursurile. 


  1. Mâncare, mâncare, mâncare 

Zilele la facultate pot fi destul de lungi, iar uneori te poți trezi că nu ai o pauză suficient de mare pentru a merge acasă sau la cantină. Pregătește-ți de seara ceva de mâncare pentru a doua zi, ca să nu abuzezi de sandwich-urile reci de la magazine și de covrigii calzi de la metrou. Doar nu degeaba primești pachet de la mama, nu? 


  1. Înscrie-te în Ligă și participă la evenimente! 

Poate unul dintre cele mai importante lucruri din anul 1 este să te înscrii în SSMB - Societatea studenților la Medicină din București sau LSMDB - Liga Studenților la Medicină Dentară din București. Party-uri, event-uri, congrese, toate sunt mai frumoase când faci parte dintr-o asociație! Și unde mai pui că beneficiezi și de reducere la intrare dacă ești membru ;) 


  1. Cărți&Cursuri&Caiete

Din păcate, în primul an va trebui să scrii mult la lucrările practice, să desenezi și chiar să faci referate acasă. Asigură-te că îți iei câteva caiete din Jumbo (calitative și la prețuri bune) pentru materiile unde referatele trebuie predate în ordine și complet la final de semestru, pentru a nu risca să nu intri în examen. Când vine vorba de cărți și cursuri, xerox-ul facultății va fi cel mai bun prieten al tău - acolo vei găsi majoritatea materialelor gata xeroxate și aranjate. 


  1. Câte absențe am voie să fac? 

Din păcate, la UMFCD lucrările practice și majoritatea cursurilor au prezență obligatorie. Este foarte important ca atunci când nu poți ajunge la un laborator, să îl recuperezi în altă zi, dar în aceeași săptămână, cu alte grupe din an. Încearcă să nu lipsești de la cursuri, pentru că explicațiile de acolo te vor ajuta foarte mult de-a lungul anului.


  1. Unde mă distrez?

București-ul poate fi foarte înfiorător la început, dar odată ce te obișnuiești cu traficul și cu aglomerația, totul pare mult mai ușor. Când ai chef de ceva mai fancy, alege Centrul Vechi, iar atunci când vrei ceva mult mai simplu, alege cafenelele cochete și cofetăriile de pe Calea Victoriei. În plus, sunt atâtea muzee, mall-uri și parcuri, că n-ai cum să te plictisești! 


Vedeți videoclipul meu mai jos, în care am vorbit mai pe larg despre aceste aspecte.

Vizionare plăcută și vă mulțumesc pentru atenția de până acum!


https://www.youtube.com/watch?v=p9XyGRDSzV8
Ți-a plăcut articolul? Dă-i share 😄

Articolul anterior 5 motive să iei meditații online la biologie pe BioNow.ro
Articolul urmator Cum să reții mai ușor?
Back
x
Acest website utilizează cookie-uri pentru a creea o experiență cât mai plăcută. Învață mai multe Acceptă